fbpxhttps://www.youtube.com/watch?v=6PalFo-UFvc

Wished Away is een project waar ik eigenlijk sinds 2015 al mee aan het spelen ben. Ooit ben ik hieraan begonnen als interactieve 'choose your own adventure'-flash-strip, waarvan het origineel nog op DeviantART te vinden is, al dan niet meer werkend. Vervolgens heb ik er een tijdje niet aan gewerkt, omdat ik in de derde van het gymnasium nogal een zwaar jaar had. Vervolgens werd in 2017 het eind van Flash aangekondigd, wat zou betekenen dat mijn interactieve webcomic vrij snel onbruikbaar zou worden - misschien zelfs wel voor het eind, aangezien ik aan The Swift Spark sinds 2016 bezig ben en het eind daarvan pas in zicht zie in 2026.

Ik heb wat aangerommeld in RPG maker, maar heb daar te weinig kennis van om gelijk een game neer te zetten. Ik wilde per sé het interactieve gedeelte behouden, maar om de code van deze website te bouwen heb ik al om de haverklap Google nodig, laat staan dat ik een game ga bouwen.

Gelukkig werd in die tijd het genre 'visual novel' ineens weer populair, met games als Dream Daddy en Doki Doki Literature Club, onder andere, en dat bracht me op het idee een visual novel te maken. Dit kwam weer dichter bij het originele idee van de flash-strip, maar kon toch op unieke wijze interactief gemaakt worden. Tot nu toe heb ik een demo, maar daar ben ik niet helemaal tevreden meer mee. De demo is gebouwd in Tyrano Builder, een prefab game-engine waarmee je met weinig tot geen kennis van Javascript (of code in het algemeen) een simpele visual novel kunt maken.

In September heb ik een Coursera-cursus gevolgd, die ik in December heb afgerond. Deze cursus heet 'Game Design: Define the Arts and Concepts'. Ik besloot deze cursus met Wished Away te doorlopen, in de hoop misschien nieuwe ideeën te krijgen voor een nieuwe versie van het verhaal.

Al met al blijft deze game een lopende zaak, ik kom er zeker op terug. Al helemaal nu dat ik mijn oude schetsen uit 2015 terugzie en zie dat May eigenlijk niets veranderd is sinds toen. Ik weet dan ook niet of ik die schetsen nog ga inscannen en toevoegen, want het personage ziet er in de digitale schetsen er exact hetzelfde uit. Tijd voor een massale make-over, zou ik zeggen!

In Augustus 2016, net 15 jaar geworden, begon ik aan een webcomic. Een verhaal gebaseerd op één van mijn bestaande personages/werelden, beter bekend als een 'alternate universe'. Geïnspireerd door Miraculous Ladybug, een animatieserie over tiener-superhelden, Spider-Man en Danny Phantom, besloot ik een eigen superhelden-serie te beginnen. Wat begon als pet-project, groeide in de loop van 3,5 jaar uit tot iets groots - iets wat ik naar de professionele animatiewereld wil brengen.

SYNOPSIS:

Based on the webcomic of the same name, Swift Spark and the Defense Five follows the adventures of sixteen-year-old James Riverdale as he treads into the footsteps of his superhero father. Together with his friends, he is on a mission to find out what really happened to the Red Spark, who disappeared without a trace years earlier – as well as stop VIPER Inc., a corporation dedicated to creating supervillains to do their bidding. James has to learn what it means to be a superhero, as well as balance the life of an ordinary high school boy with the responsibilities of his secret identity.

LOGLINE:

James, a teenager turned superhero, takes up his father’s secret identity as he tries to find out what really happened to him. Together with his friends, he protects his home from the supervillains his father tried to defeat years earlier.

De serie is een actie-comedy, gericht op tieners. Momenteel heb ik een klein team van stemacteurs die af een toe een stukje voor mij inspreken als test.

Bovenstaande video's gaan over de eerste minuut van de pilot. Specifiek het storyboard, de eerste versie, de vernieuwde (work-in-progress) versie en de vergelijking van de twee versies. De reden dat er twee versies zijn is heel simpel - ik was zelf niet al tevreden over de kwaliteit omdat het een 'haastproject' van vijf weken was, maar had hem toch online gezet. Ik heb doorgezet met de nieuwe versie vanwege een Twitter-review, waarin ik voor het eerst constructieve kritiek kreeg met betrekking tot deze film, wat ik zag als aanmoediging om verder te gaan met dit project.

Dankzij mijn connectie met Frederator via YouTube, kon ik het project pitchen aan hun studio. Nikki Price was zo vriendelijk om mijn project aan te horen en te bekijken door middel van de pitch bible, die ik in onderstaande knoppen heb gelinkt. Ze was enthousiast over het verhaal, maar adviseerde me om eerst de 'indie' route verder te gaan, omdat superhelden-series vaak geweigerd worden puur vanwege het feit dat het superhelden zijn (te danken aan Marvel en DC en de monopolies die Disney en Warner Brothers bezitten).

Deze gallerij bestaat een uitgebreide selectie van schetsen en illustraties die ik over de jaren gemaakt heb voor Swift Spark. Ik heb bewust gekozen om traditionele schetsen de overtoon te laten voeren, omdat die beduidend experimenteler zijn dan de digitale schetsen. Ik heb honderden schetsen van deze personages, dus dit is eigenlijk maar een klein aantal daarvan. De meeste schetsen die ik heb zijn van het hoofdpersonage, waarin ik vind dat de verandering van stijl en de ontwikkeling van zijn karakter goed te zien is.

Sinds ik hieraan begonnen ben, is mijn passie voor animatie volledig losgeslagen. Ik weet dat dit een heel ambitieus project is, en de kans dat deze serie ooit daadwerkelijk op de TV te zien zal zijn, is erg klein. Toch wil ik op zijn minst de pilot voltooien, en ik denk dat ik op de kunstacademie alles kan leren om dit werkelijkheid te laten worden en van hobbyist met een hobbyproject naar onafhankelijk producent met een pilot te groeien.

In de 'animatie-reel' die ook in mijn portfolio te vinden is, is een stukje character animation te zien voor James. Dit was eigenlijk de eerste stap naar het verbeteren van de pilot-teaser, en als afsluiter voeg ik de volledige procesvideo bij, die de evolutie van slecht geacteerde animatic naar (in ieder geval beter) geacteerde animatie laat zien. Dit is ook hoe ik tegen de academie aan kijk: van iemand die wel wat kan, maar eigenlijk nog niet zo goed weet hoe alles werkt, naar iemand die echt wat kan, en die zich als professional door de industrie weet te manouvreren omdat hij precies weet hoe alles werkt.

Keychain & Pin experiments

Materiaal: Krimpfolie, printer

Programma's: Paint Tool SAI

Formaat: 4cm, 6cm

Jaar: 2019

Dit is een experiment voor mijn merchandise-winkel. Met krimpfolie heb ik kleine sleutelhangertjes en pins geproduceerd, als test voor een groter, professioneel geproduceerd eindproduct.

Het was een interessant leerproces, van het besef dat ik mijn prints moest spiegelen tot het vinden van de beste combinatie van lijm en vernis om de pins stevig te bevestigen aan het plastic werkje.

Helaas heb ik ook mijn föhn een beetje gesloopt in mijn experimenten; ik probeerde zonder oven mijn pins te laten krimpen, met een koekblik en föhn. De föhn's voorkant is door de hitte misvormd geraakt, omdat het plastic te heet werd. Sindsdien gebruik ik enkel nog de oven; dat is een stuk veiliger!

Swift Spark and the Defense Five: Logo

Programma's: Clip Studio Paint, Photoshop CS6, Paint tool SAI

Formaat: 2400x1168px

Jaar: 2016-2020

Dit is mijn favoriete logo uit deze gallerij. De eerste versie in de slideshow is de oorsprongelijke versie uit 2016. Het logo is slecht leesbaar en het effect is storend. Het nieuwe logo daarentegen is een hele verbetering, ook al vallen er nog verbeteringen toe te passen. De bliksemschicht is een referentie naar het titulaire personage, 'The Swift Spark'. De rode kleur is ook de 'themakleur' van het personage. Het laatste logo is de 'animated-series'-variant: een hobbyproject dat ook in de 'Animation'-sectie van mijn portfolio te vinden is. Een geanimeerde versie is in mijn 'animatie-reel' opgenomen.

Sketch Collection #1: Life Drawings

Materiaal: Papier, fineliner, potlood, Pitt artist pen

Programma's: Paint Tool SAI

Formaat: A5

Jaar: 2017-2021

Een serie modeltekeningen gemaakt op A5-papier in mijn Canson dummy. Veel van deze tekeningen zijn o.b.v. YouTube-video's en foto's, in verband met de lockdown. De illustraties van de kat zijn op basis van observatie van mijn eigen kat. Ik heb geprobeerd verschillende mediums te gebruiken (potlood, fineliner, wat dikkere brush pen, digitale pen) om variatie in de illustraties en in de lijnen te creëeren. Mijn persoonlijke voorkeur gaat voor alsnog uit naar de fineliner.

Rotterdam

Camera: Samsung A70

Programma's: Photoshop CS6

Jaar: 2019

Tijdens mijn deelname aan ZomerOndernemer Rotterdam, heb ik deze foto genomen.

Het is de enige foto van Rotterdam die ik heb, en daarmee ook de enige landschapsfoto.

VIPER INCORPORATED

Programma's: Photoshop CS6, Paint tool SAI

Formaat: 4092x2893px

Jaar: 2020

Dit logo is onderdeel van Swift Spark and the Defense Five. Dit logo representeert het fictionele bedrijf VIPER Incorporated, de slechterikken uit de serie. Het lettertype is sterk en statisch, het slangenhoofd spreekt voor zich. De 'hoorntjes' aan het uiteinde van het hoofd zijn een voorbode van het feit dat dit bedrijf weinig goed in de zin heeft - een duivels plan.

The Hero: Injured

Materiaal: Papier, fineliner, potlood, markers op acrylbasis

Programma's: Clip Studio Paint

Formaat: A4

Jaar: 2020

Een illustratie gebaseerd op mijn personage, The Swift Spark.

Deze illustratie stamt uit het idee dat de webcomic waarin dit personage voorkomt, Swift Spark and the Defense Five, na hoofdstuk 5 meer gewelddadig wordt. Ik heb al een tijd geen 'gore' getekend, dus leek dit me een goede oefening met de textuur van bloed en blauwe plekken op stof en huid.

The Last Summer

Camera: Samsung A70

Programma's: Photoshop CS6

Jaar: 2019

Zoals de titel suggereert, is deze foto genomen in de laatste zomer dat deze plant in onze tuin groeide.

Deze plant, wilde aarbeien, heeft ruim twintig jaar in onze tuin gegroeid. We lieten hem altijd staan voor de merels en andere vogels die in onze tuin leven, maar na de winter van 2019 is hij niet teruggekeerd. De foto zelf was een test van mijn camera met een ander onderwerp dan mijn kat.

Pan-tastique

Programma's: Clip Studio Paint, Photoshop CS6, Paint tool SAI

Formaat: 2000x1009px

Jaar: 2019

Dit is mijn bedrijfslogo. Het origineel is uit 2017, de huidige versie uit 2019. Op esthetisch gebied is er tussen de twee versies nog wel wat gefinetuned, maar over het algemeen is het logo hetzelfde gebleven. Het is gebaseerd op mijn handtekening die ik sinds 2016 gebruik. Mijn bedrijfsnaam is hetzelfde als mijn 'artist-handle', die ik ook sinds 2016 gebruik.

De naam is een woordspeling, een combinatie van het Griekse woord Πάν, "alles", en het Franse woord Fantastique, "fantastisch". Kortom, al het werk dat deze kunstenaar maakt, is fantastisch. Misschien een beetje pretentieus, maar zelfvertrouwen uitstralen als kunstenaar is ook belangrijk.

Ook is het een 'inside-joke' met mijn beste vriendin, die me op mijn veertiende de bijnaam 'Peter Pan' gaf.

DUME

Programma's: Paint Tool SAI, Photoshop CS6

Formaat: A4

Jaar: 2018/2020

Deze illustratie stamt origineel uit 2018, geïnspireerd door de één na laatste aflevering van 'Star Wars: Rebels'. Destijds experimenteerde ik met het omzetten van zwart-wit values naar kleurschilderingen; in dit geval heb ik gebruik gemaakt van de Gradient Map in Photoshop.

In 2019 kwam ik voor het eerst in aanraking met Aaron Blaise, en ook met zijn tutorials. Het 'nieuwe' werk uit 2020 is gebaseerd op Aaron's YouTube tutorial over vacht - ik was niet tevreden over het uiterlijk van de wolf in dit werk, en besloot de tips van Aaron toe te passen op een vernieuwde versie. De nieuwe versie is direct over het oude werk heen geschilderd, zoals te zien in de onderstaande video.

Suitcase experiment

Materiaal: Kunststof, acrylverf, vernis

Formaat: 47x32 cm

Jaar: 2019

Dit is de eerste koffer die ik beschilderd heb, als kerstcadeau voor mijn broer vorig jaar.

Hij had een nieuwe koffer gekocht, maar vond hem eigenlijk nogal saai uitzien - ik hem hem overtuigd om geen kofferhoes te kopen en als verrassing deze schildering gemaakt. Mijn eigen koffer, een stoffen koffer beschilderd met Stitch, is nog altijd een work-in-process.

Coffee painting

Materiaal: Douwe Egberts Koffie, water, papier

Formaat: A5

Jaar: 2020

Dit is niet per sé mijn favoriete experiment qua onderwerp, maar wel mijn favoriet qua verwachtingen en uitkomsten. Ik wilde een 'ongewoon' materiaal gebruiken om te kijken of ik hiermee kon schilderen; bloed leek me wat te overdreven/pijnlijk, inkt wat te 'gewoon', maar koffie leek me wel interessant.

Ik drink zelf geen koffie, dus heb ik een paar scheppen uit een ongezet pak gebruikt. Achteraf lijkt het me ook wel interessant om dit experiment te herhalen met gebruikte koffie.

Ik had de koffie gemengd met koud water, en wist eigenlijk niet zo goed wat ik moest verwachten. Dat het niet op zou lossen had ik me achteraf wel meteen kunnen bedenken, toch was ik hier om een of andere reden verbaasd over. Er zijn limieten hoe donker je de kleur kunt maken, net wat meer dan wanneer ik het zou mengen met verf (misschien voor de volgende keer?), maar ik wilde kijken wat ik op 2 A5'jes kon doen met puur koffie. Ik vind het een erg interessante techniek, al stinkt het eindresultaat wel behoorlijk.

Swift Spark and the Defense Five

Materiaal: Papier, balpen, ets obv droge naald-techniek, alcoholmarker

Programma's: Paint Tool SAI, Clip Studio Paint, Photoshop CS6

Formaat: A4, A3

Jaar: 2016-2020

Het toevoegen van dit werk is een bewuste keuze (uiteraard zijn al mijn toevoegingen in dit portfolio bewust). Niet om het 'proces' van de compositie, want die is nauwelijks veranderd, maar om de evolutie die dit stuk sinds augustus 2016 tot augustus 2020 doorgemaakt heeft.

Deze illustratie is één van de eerste afbeeldingen die ik heb gemaakt voor mijn webcomic, "Swift Spark and the Defense Five". Uiteindelijk werd het de voorpagina van het eerste hoofdstuk. Wat ik interessant vind hieraan is hoe lang ik ben blijven hangen in dezelfde compositie. Ik probeerde het steeds opnieuw, vastbesloten om deze compositie te laten werken, terwijl hij duidelijk niet werkt omdat de personages te dicht op elkaar staan. In 2020 heb ik besloten hetzelfde werk over een andere boeg te gooien, met als resultaat een levendigere compositie met enigszins gevoel van diepte.

The Child - Comic con Boredom

Materiaal: papier, kleurpotlood, potlood, alcoholmarker

Formaat: A4

Jaar: 2020

Dit is een tekening die ik buitenshuis gemaakt heb, namelijk tijdens Comic Con Rotterdam 2020, waar ik met mijn bedrijf stond als dealer in de Artist Alley. Helaas was COVID-19 net in opkomst in Nederland, wat waarschijnlijk meedroeg aan het slechte weekend.

The Mandalorian's eerste seizoen was toen net afgelopen, en uiteraard kon ik het niet laten om dit leuke kleintje te tekenen. Het vulde de tijd leuk op - en trok bovendien de aandacht van het 501st Legion, een Star Wars-cosplaygroep die door Lucasfilm zelf erkend wordt.

School Animation Reel

FPS: 24

Jaar: 2017-2020

Dit is een compilatie - demoreel, zou je het kunnen noemen - van de afgelopen 3 jaar. Niet alles wat ik heb gemaakt zit er in, maar het meerendeel wel. Van sommige animaties heb ik gekozen de animatic-versie toe te voegen in plaats van de complete animatie om te laten zien hoe mijn animatics eruit zien.

Sinds 2016 heb ik zo'n 3310 seconden geanimeerd; dat zijn circa 55 minuten, bijna 14 minuten per jaar. De animaties uit 2016 staan niet in deze reel, wat een bewuste keuze is. De beste heb ik in 2019 opnieuw gemaakt, en de anderen heb ik niet meer op mijn computer staan of zijn zeer lage resolutie.

Door tutorials te volgen en zelf te experimenteren, heb ik veel geleerd. Ik vind dat verbetering ook duidelijk zichtbaar is in mijn nieuwere werken. Ik wil natuurlijk nóg beter worden!

What's inside your head? What's behind your mask?

Materiaal Eindwerk: Papier-mache van kranten en behangplaksel, karton, wegwerp-mondkapje

Materiaal Proces: papier, plakband, garen, aluminiumfolie, papier-mache obv restpapier en behangplaksel, reclameflyers van Dutch Comic Con 2020, , fineliner, brushpen, markers op oliebasis

Formaat Proces: A5 (dummy), h 7cm b 3cm d 3cm (3D- test)

Formaat eindwerk: h 29cm b 20cm d 15cm

Jaar: 2020/2021

Dit werk is nog in-progress, maar ik heb al voldoende proces om het toe te voegen aan dit portfolio. Momenteel ben ik bezig aan het laatste stadium.

De boodschap achter het werk is 'depressie in coronatijd', hoe mensen die te maken hebben met depressieve klachten, als het ware twee maskers op hebben - hun mondkapje en het masker dat ze naar hun vrienden en familie ophebben.

Ik heb ook al plannen voor binnen het hoofd: een telefoon op een houder, waarop een loopend filmpje speelt. Ik ben van plan om dit een combinatie van persconferentie-beelden, relevante nieuwsbeelden en illustraties/animaties die ik relateer aan mijn eigen 'corona-depressie'.

Dit werk is gebaseerd op mijn eigen gevoelens, waar ik in maart-april 2020 erg mee worstelde.

The Throne Room

Materiaal: acrylverf, canvasbord

Formaat: 30x25cm

Jaar: 2020

Dit schilderij uit begin 2020 is een oefening om diepte te leren schilderen, met name achtergronden. Het schilderij is los gebaseerd op de troonzaal uit "Star Wars: A New Hope". Direct geschilderd van referentie, zonder schets. Misschien was het beter geworden als ik wel eerst had geschetst, maar ik vind het resultaat interessant.

The Castle

Materiaal: Papier, potlood, gouache

Formaat: A4, A3

Jaar: 2016

Ik vind het jammer dat ik niet meer proces van dit werk heb, want de schets vind ik nog altijd goed voor de tijd waarin hij is gemaakt.

Ook de aquarel (lees: gouache) heeft nog wel zijn charme, maar naar mijn mening lang niet zo veel als de originele schets. Beiden dateren uit 2016, een van mijn eerste pogingen om zowel een (denkbeeldig) landschap als een gouache-schilderij te maken.

Zoals duidelijk te zien is wist ik nog weinig van perspectief, laat staan het belang van referentie-foto's. Maar kunst gaat over durven en experimenteren, en daar vind ik dit probeersel van veertienjarige ik een goed voorbeeld van.

Splatter Mouse

Materiaal: acrylverf, canvasbord

Formaat: 25x30cm

Jaar: 2016

Dit schilderij is wat meer experimenteel, omdat ik met water- en verdunde acrylverf aan 'splatter'-schilderij wilde namaken. Het is niet helemaal gelukt, omdat ik niet helemaal begreep hoe de techniek precies werkt, maar dit was een werk waarbij ik plezier had tijdens het maken ervan.

The Ladybug

Materiaal: Papier, potlood, balpen, ets obv droge naaldtechniek, ets obv zuurtechniek

Programma's: Paint Tool SAI, Photoshop CS6

Formaat: A4, A5, A6

Jaar: 2016

Dit is een van de weinige schoolopdrachten in mijn portfolio, puur omdat de techniek van het zuuretsen mij zo aanspreekt en omdat ik dit buiten school nooit meer heb kunnen doen.

Zoals te zien is met mijn oudere werken, had ik destijds nog weinig concept van wat een 'proces' daadwerkelijk inhoudt. Dit is gewoon het zelfde werk, dezelfde tekening, uitgewerkt in verschillende materialen. Dat is niet wat een proces inhoudt, weet ik nu, maar dat betekent niet dat ik niet over deze 'gebrekkige' werken kan praten.

The Curious Girl Across The Way

Materiaal: MDF, alcoholmarker

Formaat: 23x8cm

Jaar: 2018

Ik teken en schilder graag op muren en meubilair om ze 'leuker' te maken. Dit uiteraard wel alleen op mijn eigen bezittingen - hier testte ik of alcoholmarkers hiervoor geschikt zijn. Het wast er in elk geval niet zomaar vanaf.

The Hero's Sculpture

Materiaal: Papier, fineliner, ijzerdraad, klei, hout, schilderstape, aluminiumfolie, acrylverf

Programma's: Zbrush

Formaat proces: A4

Formaat eindwerk: 40cm

Jaar: 2020/2021

Ik wil graag wat meer ruimtelijk werk maken, dus een animatie-referentie voor de Swift Spark leek mij een uitgelezen kans om dit voor elkaar te krijgen. Uiteraard is dit enkel nog proces; ik ben recent begonnen met het sculptuur zelf, wat ik in eerste instantie wilde filmen zoals in onderstaande video, maar ik weet niet of ik het verdere proces ga filmen of via foto's vastleggen.

Als 'companion-piece' ben ik in Zbrush ook een 3D-model aan het maken. Ik moet bekennen dat dit mij makkelijker af gaat dan het boetseren in het echt.

Sketch Collection #2: A6 Dummy

Materiaal: Papier, fineliner, potlood, Pitt artist pen, balpen, aquarelverf

Programma's: Paint Tool SAI

Formaat: A6

Jaar: 2017-2020

Dit is een verzameling van mijn favoriete schetsen uit mijn A6-schetsboek. De meeste schetsen zijn oefeningen, of probeersels voor illustraties en animaties. De schetsen voor 'It's a Girl Boy' zijn hier niet aan toegevoegd, om ze niet dubbel te plaatsen.

Max Verstappen

Materiaal: Papier, potlood

Formaat: A4

Jaar: 2018

Geen proces voor deze illustratie, wel een verhaal.

Mijn vader werd vijftig, en ik had te weinig geld om een echt bijzonder cadeau te geven. Wel kon ik redelijk mensen natekenen, en toevallig is mijn vader ook fan van Formule 1. Dit was het resultaat: een illustratie van Max Verstappen voor zijn game-room, waar hij een racesimulator heeft staan.

Sketch Collection #3: A5 Dummy

Materiaal: Papier, fineliner, potlood, Pitt artist pen, houtskool, kleurpotlood, balpen

Formaat: A5

Jaar: 2016-2021

Mijn favoriete schetsen uit 2 A5-dummy's. Een dummy is mijn huidige dummy, de andere is de dummy die ik bijhield in mijn laatste twee jaar op de middelbare school. Van deze school kreeg ik geen dummy's/ik kon geen dummy's kopen bij de docent, dus had ik een eigen dummy in A5-formaat. Sindsdien merk ik dat ik liever in A5 werk, tenzij ik heel veel moet tekenen voor één bepaald project.

Fan Xing & Xing Ya

Camera: Samsung A70

Programma's: Photoshop

Formaat: A4

Jaar: 2020

Mijn beste foto's van mijn bezoek aan Ouwehand Dierenpark in Rhenen.

Panda's zijn uiterst fotogeniek, omdat ze niet zo veel bewegen. Ook was Fan Xing erg schattig om te zien, wat hem tot uiterst geschikt onderwerp maakt.

Sketch Collection #4: A4 Dummy

Materiaal: Papier, potlood, balpen, ecoline, kleurpotlood, aquarelverf

Formaat: A4

Jaar: 2015-2018

Mijn favoriete A4-schetsen, de schetsen uit mijn 'Swift Spark'-schetsboek hier niet in meegenomen. In mijn A4-boeken probeerde ik vaak wat 'realistischer' te tekenen, of probeerde ik dingen te leren die ik tijdens de tekenles op de middelbare school niet leerde. Deze schetsen vond ik het meest interessant en relevant om te laten zien, uit mijn schetsboeken van 2015-2018.

Perry

Camera: Samsung A70

Programma's: Photoshop CS6

Jaar: 2019

Mijn favoriete foto's van mijn zevenjarige huiskat, Perry.

Deze foto's heb ik gemaakt toen ik mijn nieuwe telefoon net had, om de camera uit te testen en het verschil met mijn oude telefoon te vergelijken.

It's a (Girl) Boy: Logo

Programma's: Clip Studio Paint, Photoshop CS6, Paint tool SAI, After Effects

Formaat: 1920x1080 px

Jaar: 2021

Dit is het logo voor de film 'It's a Girl Boy'.

Het lettertype is gebaseerd op het lettertype dat ik heb gekozen voor het geboortekaartje dat in de film verwerkt zit. Het idee achter de animatie van het doorstrepen van het woord 'Girl' is dat het hoofdpersonage, Jay, dit zelf doet. Dit is een referentie naar het geboortekaartje aan het eind van de film, waarop ook het woord 'girl' is uitgekrast.

De roze kleur van het logo is om een 'stereotype' meisjesachtige look te creëren. Het rood is voor contrast met het blauw. Ik heb het 'geschreven' deel ook daadwerkelijk geschreven met een getextureerde digitale pen, zodat het lijkt alsof Jay het zelf op het scherm schrijft. Ook het After Effects-effect moet het laten lijken alsof het live geschreven wordt. Een geanimeerde versie is in mijn 'animatie-reel' opgenomen.

LIGHTNING INCORPORATED

Programma's: Clip Studio Paint, Photoshop CS6, Paint tool SAI

Formaat: 3508x2480px

Jaar: 2020

Dit logo is onderdeel van Swift Spark and the Defense Five. Dit logo representeert het fictionele bedrijf Lightning Incorporated, het bedrijf waar de Defense Five aan verbonden is. De bliksem gaat door het logo heen als enige vorm van decoratie, verder moet het logo niet te veel weggeven van wat het bedrijf daadwerkelijk doet, net als het logo van VIPER Incorporated.

The Guardian Trilogy

Programma's: Photoshop CS6, Paint tool SAI

Formaat: 600x338px

Jaar: 2019

Dit is het nieuwe logo voor een oude fantasyreeks die ik als tiener geschreven heb (2015-2017). Dit logo heb ik uitgebracht met het laatste boek.

Dit logo is eigenlijk indicatief van mijn toekomstplannen met deze serie; het Engels is niet geweldig en het verhaal zelf loopt stroef, dus wil ik het in de toekomst herschrijven en opnieuw uitgeven.

Personages en locaties uit die serie komen ook in mijn portfolio terug.

De 'G' in de achtergrond is de hoofdletter G van het woord 'Guardian'. Ik wilde graag iets bijzonders met de titel doen, waardoor het zou opvallen, en uiteindelijk heb ik hiervoor gekozen. Het blauw in de achtergrond hoort bij het laatste boek; ieder boek heeft hetzelfde logo in een andere kleur (Goud/lichtgoud), Grijs/zilver, Zilver/blauw).

Stitch on glass-experiment

Materiaal: acrylverf, markers op acrylbasis, vernis, glas

Formaat: 10x15cm

Jaar: 2019

Een van mijn eerste experimenten. Mijn fotolijst was gebroken, wat resulteerde in dat ik het glas gebruikt heb voor dit kleine schilderijtje van Stitch.

De strakke lijnen zijn gemaakt met behulp van verfmarkers. Het figuurtje zelf is afgewerkt met vernis; een schets op papier onder het glas was mijn voorbeeld om Stitch naar het glas te vertalen.

Wished Away

Programma's: Photoshop CS6, Paint tool SAI

Formaat: 823x381px

Jaar: 2018

Dit is de eerste en daarbij placeholder-versie van het logo voor mijn visual novel, 'Wished Away'. Ik heb momenteel de ontwikkeling van de game gepauzeerd, dus voorlopig verwacht ik niet dat er een nieuw logo komt.

Paars voert de hoofdtoon in de huidige versie van de game, dan ook in het logo. De harten in het logo zijn een referentie naar hoe May's hart en emoties een belangrijke rol spelen in de game, en verhullen de duistere kant van het verhaal.

Zbrush test: Aahsi

Programma's: Zbrush

Jaar: 2019

Dit is mijn tweede poging om te werken met Zbrush; de eerste poging was een hoofd, uit 2018.

Aashi is een personage dat terug te vinden is in mijn (work-in-progress) visual novel, 'Wished Away'. Het leek mij interessant om te proberen het personage in 3D te renderen, om een betere referentie te hebben voor illustraties in de game. Ik heb nog niet verder gewerkt aan het model - mogelijk begin ik weer helemaal opnieuw - omdat ik de productie van de game gepauzeerd heb, maar ik zou hem graag volledig willen hebben.

DIFFERENT

Programma's: Photoshop CS6

Formaat: 1761x704px

Jaar: 2017

Dit is het logo voor de eerste korte film die ik in 5 HAVO gemaakt heb: DIFFERENT. Het verhaal gaat om LGBT-issues en hoe sommige LGBT-ers zich afgescheiden voelen van de rest van de wereld en alles doen om maar bij de 'normale' mensen te kunnen horen, voordat ze anderen net als zij tegenkomen en zichzelf leren te accepteren.

Het logo is simpel, met de focus op de kleur: een regenboog. In mijn ogen was dit genoeg om de titel uit te leggen zonder dat iemand de film hoeft te kijken.

Recycled stuffed toy-experiment

Materiaal: Kralen, garen, hergebruikte kleding

Formaat: A4

Jaar: 2019

Een serie van experimenten met stof. Ik wil nog altijd graag leren om mijn eigen knuffels te naaien, en dit waren drie eerste experimenten. De katten en uil op basis van simpele patronen van het internet, de Niffler was een eigen patroon.

IMAGINE

Programma's: Photoshop CS6

Formaat: 1920x1080px

Jaar: 2017

Dit is het logo voor mijn tweede korte film uit 5 HAVO. De blauwe kleur en het glow-effect dienen de omgeving van de film door te laten schemeren; de lucht, en het lichtgevende zwaard dat Kyle tijdens de climax van de film vast heeft.